Magyar Szecesszió Háza - Rólunk írták

Magyar Szecesszió Háza - Művészet az üzletben
vonal

Kávézó és állandó tárlat is található a magyar szecessziónak otthont adó Bedő-házban. A Magyarországon egyedülálló magánkiállítást megálmodó Vad Tivadar a megtérülés helyett a gyűjtemény folyamatos bővítésére helyezi a hangsúlyt. A vele készült interjút a Navigátor - a Magyar vállalkozások a piacon - 50 követendő példa a sikerre című kiadvány közölte

vonal

Miért pont szecesszió?

Kiskorom óta gyűjtő vagyok, csak akkor még kődarabokat, kavicsokat gyűjtögettem, majd sokáig a barokk tárgyak szerelmese voltam. Amikor az épülethomlokzatok felújításával foglalkozó cégem megbízást kapott, hogy felújítsa az Inter-Európa Bank székházának homlokzatát, akkor szerettem bele a szomszédos szecessziós házba.

Összeszámolta már, mennyit költött a Bedő-házra?

Bőven százmillió forint fölött vagyunk.


Magyar Szecesszió Háza - Rólunk írták

Mikor fog megtérülni a befektetett pénz?

Szerintem soha, ez hiú ábránd, de nem baj, mert úgy szép, ha az ember folyamatosan költ és áldoz a gyűjteményére. Az induláskor az volt a cél, hogy a kávézóból, a műtárgy-kereskedelemből és a kiállításból származó bevétel fedezze a költségeket.

És fedezi?

Nem.

Honnan teremti elő a hiányzó összeget? Netán állami pályázati forrásokból? Vagy egy másik vállalkozás nyereségéből?

Bár kértem, sosem kaptam állami segítséget. Még a beígért önkormányzati támogatás is elmaradt. Az építőipari cégem húzódik meg a háttérben.

Pedig most az építőipar sincs rózsás helyzetben.

Ez igaz, de én 1974 óta vagyok a szakmában, és több válságot is megéltem ezidő alatt. Sosem hirdetem, de nekünk folyamatosan van munkánk. A Petőfi téri ortodox templom toronybővítése is a mi nevünkhöz fűződik. A belvárosból is legalább 15 olyan épületet tudnék felsorolni, melynek homlokzatát mi újítottuk fel.

Meglehetősen széles a tevékenységi köre: a kultúrától a vendéglátáson át egészen az építőiparig terjed. Milyennek látja a magyar átlagember anyagi helyzetét ?

Az emberek fizetéstől fizetésig élnek, s már nincsenek tartalékaik. Anyagi gondjaik miatt pedig kénytelenek megválni az értékeiktől, a család féltett kincsitől. Most mindenki csak eladni akar. Tizenöt éve sokkal jobb volt a kereslet.

Mit gondol, javulni fog az emberek és a vállalkozások helyzete jövőre?

Hét szűk esztendőt nem lehet egyetlen év alatt kiheverni. Ha valaki súlyos betegségből gyógyul fel, még nem jelenti azt, hogy rögtön futni is tud. Már az is nagy eredmény lenne, ha végre megtanulnánk egy irányba húzni az ország szekerét.


VAD TIVADAR

1950-ben született Dévaványán

Apja intelmei nyomán kőművesnek tanult, 1980-ban tette le a mestervizsgát

Nős, két lány édesapja

Boldog békeidő

A kulák családból származó Vad Tivadar még a múlt rendszerben lett vállalkozó. A szakmunkásképző után egy maszeknál helyezkedett el, aki viszont sikkasztott: a kivitelezés alatt álló társasház építésének befejezésével így őt bízták meg a leendő lakók. Jutalma felfüggesztett szabadságvesztés lett, mivel akkor még nem volt iparosengedélye. A rendszerváltáskor lett cégvezető: építőipari vállalkozását, az Akác Kft.-t Reitter-díjjal jutalmazták, Vad Tivadart pedig 2007-ben Podmaniczky-díjjal, 2008-ban Regionális Prima-díjjal, valamint Pro Budapest világörökségi elismeréssel tüntették ki. A magángyűjteményéről híres régi iparosfamilia, a Bedő család 106 éves épületében 2007-ben alakította ki a Magyar Szecesszió Házát, ahol három szinten kiállított festményeknek, bútoroknak és dísztárgyaknak köszönhetően a látogató hiteles betekintést kaphat a boldog békeidők hangulatába.

Magyar Szecesszió Háza - Rólunk írták